Huizenprijzen zijn in Nederland ook in juli weer fors gestegen.

De coronacrisis lijkt voorlopig nog geen impact te hebben op woningprijzen.

Economen verwachten dat huizenprijzen volgend jaar wel licht gaan dalen, als de werkloosheid oploopt.

De huizenprijzen in Nederland blijven oplopen, al is de prijsstijging in de laatste maanden wel heel licht aan het afzwakken. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

In juli waren bestaande koopwoningen 7,4 procent duurder dan in juli 2019.

De prijsstijging bedroeg in juni nog 7,6 procent in en mei ging het om een plus van 7,7 procent. In de maanden daarvoor liep het tempo waarmee de prijzen omhoog gingen nog op.

Huizen worden in Nederland al jaren steeds duurder. In 2018 overtrof het gemiddelde prijspeil voor het eerst het oude recordniveau uit 2008.

Met een gemiddelde koopsom van bijna 337.000 euro bevinden de huizenprijzen zich momenteel dan ook op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dieptepunt van de woningmarkt in 2013 zijn woningen bijna 50 procent in waarde gestegen.

De woningverkopen zitten de laatste maanden weer in de lift, na een tijdelijke coronadip eerder dit jaar. Het Kadaster registreerde in juli bijna 22.600 woningtransacties. Dat is ruim 7 procent meer dan een jaar eerder.

In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn bijna 129.100 woningen gewisseld van eigenaar, oftewel bijna 7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Risico daling huizenprijs

Mogelijk gaan de huizenprijzen later wel dalen als gevolg van de coronacrisis. De Nederlandsche Bank (DNB) stelde in juni dat de impact van de virusuitbraak op de woningmarkt nog beperkt leek, maar aan een lichte prijsdaling viel volgens de deskundigen bij de centrale bank waarschijnlijk toch niet te ontkomen.

De omslag op de woningmarkt zou pas in de loop van de tweede helft van dit jaar plaatsvinden.

Veel zal hierbij afhangen van de ontwikkeling van de werkloosheid. Op het moment dat de inkomensonzekerheid bij Nederlanders toeneemt door een stijging van de werkloosheid, neemt de kans toe dat potentiële huizenkopers afhaken en druk zetten op de prijzen.

Eerder deze week bleek dat de werkloosheid in ju8li is opgelopen tot 4,5 procent van de beroepsbevolking. Het Centraal Planbureau rekent erop dat de werkloosheid uiteindelijk oploopt naar 6,5 procent volgend jaar.

LEES OOK: Zoveel hypotheek kun je krijgen om een huis te kopen als je huurt voor €800 tot €1.200 per maand